„Cetatea aRtElor – ArTă în inima cEtății” - acronim C.R.E.A.T.E!

„Cetatea aRtElor – ArTă în inima cEtății/C.R.E.A.T.E!“ : proiectul care va aduce zeci de artiști români și străini în Cetatea Alba Iulia, în 2023

ASOCIAȚIA GRUPUL SKEPSIS, în parteneriat cu Municipiul Alba Iulia și organizația DAVVI – SENTER FOR SCENEKUNST (Norvegia), derulează proiectul „Cetatea aRtElor – ArTă în inima cEtății / C.R.E.A.T.E!“. Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Proiectul este o inițiativă originală, creativă și aduce sub aceeași umbrelă artiști români și străini, transformând Cetatea Alba Carolina într-o mare scenă culturală vibrantă, în aer liber.

Proiectul asigură un set de soluții durabile pentru o serie de lipsuri culturale: o agendă culturală bazată mai mult pe import de evenimente; infrastructură creativă slabă; necesitatea de a dezvolta capacitatea organizațiilor culturale locale.

Principalele acțiuni ale acestui proiect constau în pregătirea, organizarea și derularea unor ateliere artistice interactive. Aceste ateliere vor juca un rol fundamental în conceperea, planificarea și realizarea unor spectacole stradale care îmbină elemente de teatru, muzică și artă plastică.

Partenerul din Norvegia, DAVVI – SENTER FOR SCENEKUNST, va organiza un atelier de teatru nonverbal în beneficiul exclusiv al tinerilor actori ai trupei de teatru Skepsis. Atelierul va sta la baza dezvoltării și prezentării în premieră în Alba Iulia și România a două spectacole de teatru nonverbal.

Publicul va avea acces gratuit la 14 activități de artă contemporană (spectacole, expoziții, ateliere): 4 spectacole de teatru; 5 spectacole de teatru prezentate sub forma unei microstagiuni teatrale; 2 spectacole de tip concert stradal; o expoziție internațională; o expoziție națională cu caracter interetnic; 1 atelier interactiv de arte combinate.

Promotor de proiect: ASOCIAȚIA GRUPUL SKEPSIS

Parteneri de proiect: MUNICIPIUL ALBA IULIA (România) şi DAVVI – SENTER FOR SCENEKUNST (Norvegia)

Valoarea totală a proiectului: 914.550,88 Lei (185.925,89 Euro)

Valoarea finanțării nerambursabile (85% Grant SEE și 15% bugetul

național): 914.550,88 Lei (185.925,89 Euro)

Perioada de implementare: 01 decembrie 2022 - 31 decembrie 2023

Locație de implementare: Alba Iulia

Beneficiari direcți:

- 10 actori ai trupei Skepsis

- 10 muzicieni

- 21 artiști plastici din România

- 1.500 spectatori

Beneficiari indirecți:

- comunitatea din Alba Iulia

- instituțiile care patronează spațiile în care se vor desfășura evenimentele culturale

Colaboratori:

- Fundația Inter-Art Aiud

- Centrul Multicultural „Liviu Rebreanu” Aiud

- Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

- Guvernul României - Departamentul pentru Relații Interetnice

- Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia

Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org  și www.eeagrants.ro .

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.

Working together for a green, competitive and inclusive Europe