Rețeta fericirii

Commedia dell’Arte

Durata: 50min

Un spectacol în genul Commedia dell Arte, care respectă regulile specifice genului: intriga simplă, pasajele de improvizație, tipologiile personajelor, umorul isteț și întorsăturile de situație sau ritmul alert. Doctorul, ca întotdeauna dispus să își ofere serviciile contra cost, are de rezolvat de această dată o problemă de cuplu care evidențiază stereotipiile de gen.

Commedia Dell’Arte ne trimite imediat cu gândul la târgurile care se formau în orașele-port aproape de locul unde acostau vasele în urmă cu multe secole. Avem tendința să asociem această mișcarea cu divertismentul de tipul bâlciului sau al circului. Dar aici regăsim de fapt acea veche comedie latină care este redimensionată în cadrul unui spațiu deschis. Motiv pentru care vom observa că sunt incluse foarte multe elemente de jonglerie sau orice face ca fiecare gest sau detaliu să fie observat de departe.

Commedia dell’arte, recunoscută și sub numele de „comedie italiană”, este un tip de spectacol teatral care a fost o prezentare teatrală plină de umor interpretată de actori profesioniști care au călătorit prin toată Italia în secolul al XVI-lea care se organizau în trupe. Spectacolele au avut loc pe scene temporare. Reprezentațiile erau oferite mai ales pe străzile orașului, dar, ocazional, chiar și în locurile destinate proceselor de judecată. Trupe mai bune – în special Gelosi, Confidenti și Fedeli – au putut să ajungă chiar în palate și au devenit faimoase la nivel internațional odată ce au ales să călătorească și în afara granițelor.