Comedia neagră

Peter Shaffer

Durata: 90min

Piesa propusă de Peter Shaffer ne înfăţişează o seară importantă din viaţa unui tânăr sculptor (Brindsley Miller) care împreună cu logodnica sa (Carol Melkett) se pregăteste febril pentru un mare moment. Trebuie să primească vizita unui milionar excentric (Georg Bamberger) pasionat de artă modernă, care în cazul în care va cumpăra o lucrare, îl va scoate din anonimat şi din sărăcie pe Miller.
Pentru a-l impresiona pe Bamberger, cei doi şi-au decorat apartamentul sărăcăcios cu piese de mobilier de valoare pe care le-au „împrumutat” de la vecinul lor de palier (Harold Gorringe), un anticar pasionat de lucruri vechi de valoare şi specializat în arta chinezească, fără ştirea acestuia – mărind presiunea situatiei. Şi ca şi cum nu ar fi de-ajuns, Carol l-a invitat în vizită în acelaşi timp şi pe tatăl ei (Colonelul Melkett) în speranţa de a îmbunătăţi părerea lui despre Miller.
Cum ar putea să ştie Miller că seara începută într-o notă atât de serioasă se va transforma ca prin farmec, în urma unui incident banal, într-un vârtej nebun care-i va aduna în apartament o grămadă de oameni. La graniţa dintre lumină şi întuneric, camera se transformă, aşa cum bine spune unul dintre personaje, într-o „cutie neagră, în care totul se intamplă invers de cum ar trebui.”